İkileme ne demek örnek?
İkilemeler: Aynı sözcüğün, benzer anlamı olan sözcüklerin veya anlamı güçlendirmek için zıt anlamlı sözcüklerin tekrarlanmasıyla oluşan sözcük grubuna ikilemeler denir. İkilemeler şu şekillerde oluşur: Aynı sözcüğün tekrarlanmasıyla oluşan ikilemeler: » koşan, yavaş, muazzam…
Paragrafta ikileme nedir?
İkileme, cümlenin anlamını güçlendirmek, kuvvetlendirmek ve daha ilgi çekici hale getirmek amacıyla aynı sözcüklerin, eş anlamlı veya zıt anlamlılarının yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime grubudur.
Güzel mi güzel ikileme mi?
İndirgemeler ayrı ayrı yazılır: adım adım, yavaş yavaş, sürü halinde, şaşkın, şaşkın (bakan), farklı, derin, kademeli olarak, güzelce, santim santim, parça parça, parça parça (dinleyen), kol kola, sallanarak, vurarak .. vurarak, takım takım, tık tık, yavaşça, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz elli (yıllık), vb.
Hangi ikilemeler bitişik yazılır?
Tek heceli sözcüklerle yapılan ikilemeler arasında, telaffuzda vurgusu ikinci sözcüğe (son heceye) kayan ikilemeler, birleşik sözcük haline geldikleri için yan yana yazılır: cızbız, altüstü, cırcır böceği, civciv, çöp, nag, gelgit, dalga, hoş, yüz ifadesi (olmak), ağ çekmek gerekir…
İkilemeler hangi yollarla oluşturulur?
Oluşum biçimleri İkileme örnekleri Oluşum biçimleri Elveda, yavaşça, gıdıklayıcı, yavaşça Aynı iki kelimeyi tekrarlama Doğru, yanlış, güvende ve sağlam, en iyi arkadaş Benzer anlamlara sahip kelimeleri kullanma Az ya da çok, ileri geri, daha iyi ya da kötü, daha çok ya da daha az Karşıt anlamlara sahip kelimeleri kullanma 5 satır daha
Yorgun argın ikileme midir?
“Perişan”, “parçalanmış”, “tatsız”, “tuzsuz”, “yalvarıyor”, “yaz” ve “yorgun” gibi çarpımlar genellikle iki bağımsız kelimeden oluşur.
İkileme nasıl anlaşılır?
Tekrarlamalar, kelime tekrarı ve kelimelerin benzer, benzer veya zıt anlamlı kelimelerle yan yana getirilmesiyle oluşur. Farklı araştırmacılar tekrarlama için farklı tanımlara sahiptir. Bazı araştırmacılar ikilik yerine farklı terimler bile kullanır.
Aşağı yukarı ikileme mi?
Bazı ikilikler şunlardır: Az veya çok, tembel, az veya çok, ara sıra, saf, az veya çok, borçlu, zengin, çılgın, düzenli, çekingen, iyi veya kötü, sıkı, zor, dağınık, bucak, ormansız, sırılsıklam, bir sepet dolusu amel, yalancı, zaman kaybı, …
Olursa olsun ikileme mi?
{-I} ekinin kullanıldığı lehçelerde, fonetik yapısı ne olursa olsun, bütün çok heceli fiil köklerinde {-I} ekiyle ikileme görülür.
Masmavi kelimesi ikileme mi?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: bariz, açık, eksiksiz, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, mor, kırık, sağlam, çok sarı, sırılsıklam, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
Acı tatlı ikileme mi?
İslami dönem Türk edebiyatının ilk ürünlerini sayan Karahanlı Türkçesi metinlerinde, söz dizimi öğesi olarak önemli bir ikilemeye rastlamak mümkündür: Kutadgu Bilig’de: acıġ sücig ‘acı tatlı’, adaş koldaş ‘kardeş, dost, eş-dost’, bilge bügü ‘alim, bilge, akıllı’, lebenstirig ‘diri’, çav kün ‘şan, şöhret, …”
Yüz yüze ikileme mi?
Yüz yüze ayrı mı yazılır? İfadeyi daha etkileyici kılmak ve anlamı güçlendirmek için zıt, eş anlamlı, yakın veya uzak sözcüklerin yan yana kullanılmasıyla oluşturulan kelime gruplarına “çiftlemeler” denir. “Yüz yüze” ifadesi de her zaman ayrı yazılan bir ikileme ve belirlemedir.
Çörek otu nasıl yazılır?
kuru fasulye, kuru incir, soğan, kuru üzüm vb. UYARI: Çiçek dışındaki anlamları olan bakla (renk), nar (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan öksürükotu (barut), sıçan otu (arsenik); sesi kısık olan çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu (dereotu) yan yana yazılmıştır.
Şipşak ikileme mi?
ŞİPŞAK KELİMESİNİN ANLAMI İndirgemelerde, bunları tek tek mi yoksa yan yana mı yazılacağı genellikle kararsız kalır. Hızlı anlamına gelen bu ikileme, sıklıkla yanlışlıkla “hızlı” olarak yazılır. Doğru kullanım, bir anlık görüntü biçiminde olmalıdır.
Deyince mi diyince mi?
Öte yandan, tek heceli “say” ve “eat” fiillerinde, i ünlüsü söyleyişte de yazılır: say, say, say, let’s say, so; eater, by eating, eating, let’s eat, eat, when we eat, eat, vb. Ancak, örneğin, söylediğinizde, kelimelerdeki e harfi yazımda korunur.
Saçma sapan ikileme mi?
Türkçede bazı ikilemeler eş anlamlı kelimelerle, bazıları da zıt anlamlı kelimelerle birleştirilerek oluşturulur. Saçmalık gibi ikilemlerde kullanılan kelimelerden biri anlamlı, diğeri anlamsızdır. Bu ikilemde “sapkın” kelimesi gerçek anlamıyla kullanılmadığından, yalnızca “absurd” kelimesi anlamlı kabul edilir.
İkileme yineleme midir?
Aynı zamanda sesler ayrı bir alanda yazılırken, aynı kelimelerin yan yana yazılmasıyla çoğaltma yönetilir. Bu durum ses tekrarı ile doruk noktası arasındaki en büyük farktır. Ayrıca, çoğaltma aynı kelimenin tekrarlanmasıyla değerlendirilir.
Akça pakça ikileme mi?
Türkçedeki “açık rakısı”, “akça pakça”, “apar topar” ikilemelerinin kelime dizilimleri arasında fonetik bir benzerlik bulunurken, “ışişik”, “sille tokat”, “sevip okamak”, “kör lame” ikilemeleri arasında da anlamsal bir ilişki bulunmaktadır.
İkileme zarf nedir?
Türkçede aynı fiile “-r/-Ar… -mAz” ekleri eklenerek yapılan ikilemeler; cümlede zaman zarfı olarak kullanılır ve cümleye, esas fiildeki eylemin, gerunddeki eylemden hemen sonra gerçekleştiği anlamını verir.