Anıt nasıl yazılır TDK?
ANIT KELİMESİNİN CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIMINA ÖRNEKLER Sinan için bir anıt dikileceğini duydum ve okudum.
Anıt mezar nasıl yazılır TDK?
Anıt mezar, mozole veya türbe olarak da adlandırılan; büyük, gösterişli ve abartılı mezar anıtı.
Atatürk’ün anıt mezarı nasıl yazılır?
Anıtkabir – Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün Mozolesi. Anıtkabir, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mezarının bulunduğu mozoledir.
Meydan isimleri nasıl yazılır?
Mahalle, meydan, bulvar, cadde ve sokak adlarındaki mahalle, meydan, bulvar, cadde ve sokak kelimeleri büyük harfle başlar. Saray, konak, han, kale, köprü, kule, anıt gibi bina adlarındaki tüm kelimeler büyük harfle başlar.
Anıt ne denir?
Abide (Osmanlıca çoğulu: abitad), gelecek nesillere tarihte önemli bir olayı veya kişiyi anmak için inşa edilmiş, dikkat çekici derecede büyük, sembolik bir yapıdır.
Ayder Yaylası nasıl yazılır?
Ayder Yaylası: Günümüzde Rize’nin en popüler yayla merkezi olan Ayder, Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yer almaktadır.
Mö nokta var mı?
Kısaltmaların yazımı Milattan önce ve sonraki tarihleri belirtirken kısaltmalarda nokta kullanılmaz: M.Ö, M.S.
Türbe anıt mezar mı?
Mezar, hükümet yetkililerinin veya din bilginlerinin mezarlarının bulunduğu mekansal yapıdır. Türbe kelimesi ayrıca çoğunlukla saygı duyulan kişilerin gömüldüğü anıtsal tarihi mezarlar için de kullanılır.
Anıt mezar özelliği nedir?
Anıtsal mezarları diğer mezar veya mezarlıklardan ayıran en önemli özellik, özel bir kişi için yapılmış olmaları ve daha gösterişli yapısal ve bitkisel malzeme içermeleridir (Haseki, 1977).
Anıtkabir nasıl yazılır?
ANITKABİR KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla Anıtkabir olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Anıtkabir olmalıdır.
Anıt mezarda kimler var?
Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı 1988 yılında açılmıştır. Devlet Büyükleri Anıt Mezarlığı’nda cumhurbaşkanları, Kurtuluş Savaşı komutanları, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanları ve başbakanlar gömülüdür.
Mozole hangi dilden?
Mausoleum – Nişanyan Sözlüğü. Fransızca mausolée kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “anıt mezar” anlamına gelir. Bu kelime, antik Yunanca mausōléion μαυσωλέιον “Antik Dünyanın Yedi Harikasından Biri Olarak Kabul Edilen Halikarnas’taki Mausolus’un Mozolesi” kelimesinden bir alıntıdır.
Ağrı Dağı nasıl yazılır?
14. Yer adlarında ilk isimden sonra gelen ve deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. içeren adlar. Tabiatı belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
İç içe nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Bülbül yuvası nasıl yazılır?
Ya bağlam değişirse ve cümlemiz “Ağaç bülbül yuvalarıyla dolu.” olursa, ayrı yazılır çünkü bu bağlamda kuş anlamına gelen bülbülden ve onun yaptığı yuvadan bahsediyorduk. K+K= Yeni bir anlam yok❌O zaman ayrı yazılır. ✅10 Mayıs 2024
Anıtkabir yazılışı nasıl?
Anıtkabir özel bir yer adıdır. Özel isimlere gelen ekler tırnak işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla Anıtkabir olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım Anıtkabir olmalıdır.
Kısaltmalara gelen ekler nasıl yazılır?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
Art arda nasıl yazılır?
Sıralı kelimesinin doğru yazımı “sıralı” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Bunu ardışık olarak yazmak yanlış olur.
Özel isimlere gelen m eki nasıl yazılır?
Özel adlara eklenen iyelik, hal ve belirtme ekleri kesme işaretleri ile ayrılır: Milli Mücadele, Atatürk’ya, Türkiyemiz, Fatih Sultan Mehmet, Muhibbi’ler, Gül Baba’ya, Sultan Ana’lar, Mehmet Emin Yurdakul’ von, Kâzım Karabekir, Yunus Emre, von Ziya Gökalp, Refik Halit Karay, Ahmet Cevat Emre, Namık…